En Sık Tüketilen Kuru Yemişler ve Faydaları

Kuru yemiş çeşitleri ve faydaları içeren bu yazımız herkese hitap edecek nitelikte. Sağlıklı beslenmeyi ilke edinerek çıktığımız bu yolda kalp sağlığını, cilt sağlığını ve daha pek çok organı düşünerek hareket edeceğiz. Vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri karşılayacak kuruyemiş çeşitleri hakkında bilgi verip aynı zamanda kuru meyve çeşitleri hakkında da bilinmeyenleri öğreteceğiz.
Uzmanların günde 1 avuç kuruyemiş tüketimi tavsiyesine uymanın ne kadar mühim olduğunu bu satırlara ekledik. Hep birlikte belli başlı kuru yemiş çeşitleri nelerdir öğrenmek için satır aralarında dolaşabiliriz!

Hangi Kuruyemiş Neye İyi Gelir
Kuruyemişler, protein, lif, vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerdir. Bu nedenle, düzenli olarak tüketildiklerinde birçok sağlık faydası sağlarlar. Ülkemizde birçok çeşit kuruyemiş vardır ve hangi kuruyemiş neye iyi gelir merak edilmektedir.

1) FINDIK
Fındık besin değeri oldukça yüksektir ve faydaları ise çok çeşitlidir. Her yönüyle sağlık dostunuz olan Fındık besin ve enerji kaynağı olmasının yanında, büyük miktarda kalori içermektedir. Özellikle doymamış ve mono doymamış yağları içerir yani yağ oranı oldukça yüksektir. Ayrıca, linoleik asitler, vitaminler, proteinler, karbonhidratlar ve özellikle amino asitler bakımından zengindir. Fındık, vitamin E, vitamin B6, vitamin B2, folik asit ve lif kaynağıdır. Ayrıca, magnezyum, bakır, potasyum, selenyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir.
Fındık, kavrulmamış çiğ hali ile tüketildiğinde daha faydalıdır Kavrulmamış fındıklar, kavrulmuş fındıklara oranla iki kat fazla antioksidan içerir. Fındık, yiyeceklerin içinde, kavrulmuş olarak, çiğ olarak, aperatif olarak ya da yağı süzülerek kullanılabilmektedir. Fındık yağı ise, aşçılıkta ve kozmetikte kullanılmaktadır.
Fındık, içermiş olduğu, Omega 3 yağ asitleri, lif, vitamin E, vitamin B2 ve B6, amino asit ve folik asitler nedeni ile birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir.
Ayrıca fındık, rejim yemeği olarak çok idealdir. Çünkü çok küçük bir besin maddesi olmasının yanında, oldukça zengin besin değerlerine sahiptir. Günlük, yeterli miktarda alınan fındık, metabolizmayı çalıştırdığı ve bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için, kilo vermenize katkı sağlar.
Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Magnezyum oranı açısından iyi bir kuruyemiş olan fındık, kemik sağlığını da büyük ölçüde korumaktadır. Kahvaltılarda ve ara öğünlerde fındık tüketilmelidir. E vitamini içermesinden dolayı hem cilt sağlığına hem de kalp sağlığına destek olur. Lifli bir kuruyemiş olan fındık kan şekerini düzenler ve tokluk hissi sağlar.

2) BADEM
Badem Kuruyemişlerin arasında en çok tüketilen badem, oldukça faydalı olan ve tüketilmesi halinde de insan vücuduna birçok yarar sağlayan bir besindir.
Dengeli bir diyetle birlikte tüketildiğinde, badem yaş ve cinsiyet fark etmeksizin herkese oldukça fayda sağlamaktadır.
Lezzeti tartışılmaz güzel olan ve sağlığa iyi gelmesi nedeni ile birçok kişi tarafından tüketilen bir yemiş türü bademin faydaları saymakla bitmiyor. Her şeyde olduğu gibi badem tüketirken, sağlığa katkısını yakalayabilmek için, doğru miktarda doğru zamanda ve doğru şekilde yenilmesi önem arz ediyor. Badem, çoğu insanın yeterince alamadığı bir mineral olan magnezyum açısından son derece zengindir. Yüksek magnezyum alımı, tip 2 diyabet için önemli gelişmeler sağlayabilir.
Folik asit açısından da iyi bir kaynaktır. Tekil doymamış yağ asitleri içeren bademi çiğ olarak tüketerek kötü kolesterolü düşmesi, kişiyi tok tutması gibi pek çok faydasını görebilirsiniz.
Kavrulmuş olarak da tüketildiğinde tadı ve aromasıyla başınızı döndüren eşsiz bir lezzete sahip olan badem en çok tüketilen kuruyemişler arasında listenin başında yer almaktadır.
E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum açısından zengin bir kaynak olup çinko, selenyum, bakır ve niasin içerir.
Diğer bütün türleriyle karşılaştırıldığında besin değerleri ve faydalı bileşenleri ile ön plana çıkmaktadır.

3) CEVİZ
Kendisi küçük faydası büyük olan en gözde kuruyemiş ceviz;
Özellikle çocukların zeka gelişiminden, kemiklerin güçlenmesine kadar önemli ölçüde rolü olan cevizi çocuklarınızın beslenme çantasından, kahvaltılarından, ara öğünlerinden eksik etmemeniz çocuğunuzun gelişimi açısından çok önemlidir.
Sağlığınız ve güzelliğiniz için cevizi öğünlerinizden eksik etmemeniz gereken ceviz tam bir Omega 3 deposu olup, vücudumuzun ihtiyacı olan günlük Omega 3 yağ asidinin de %85’ini karşılar.
Bunun yanı sıra E vitamini , folik asit, demir, fosfor magnezyum, potasyum ve çinko bakımından da oldukça zengin bir kaynaktır.
Cevizin yoğun bir şekilde omega-3 yağ asitleri içerdiğinden bahsetmiştik. Bu durum zihnimiz için çok yararlı. Mesela Omega 3 yağ asitleri sayesinde belleğin güçlenmesi sağlanırken, odaklanma sorularında da olumlu yönde gelişme sağlanır.
Kendisi küçük olabilir ama etkisi çok büyük!
Bu küçük şifa deposunun bunama ve epilepsi gibi bilişsel bozukluklarda iyileşmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Güzellik için de ceviz tüketimini ihmal etmemenizi tavsiye ederiz. Sağlıklı bir şekilde ışıldayan bir cilt için ceviz tam bir kahraman niteliğinde. Çünkü ceviz, cildinizin serbest radikal hasarını önler. Böylece kırışıklıkları ve yaşlanma belirtilerini de geciktirmiş olur.
Herkesin ortak sorunu olan mevsim geçişlerinde ya da yoğun iş dönemlerinde bağışıklığınıza destek olmak istiyorsanız, işte bunun için de düzenli olarak ceviz tüketmenizde epey fayda var.
Kemik sağlığının korunmasında da ceviz önemli rol oynar.
İçeriğindeki bakır, fosfor ve esansiyel yağların asitleri sayesinde vücudun kemik sağlığı desteklenir.

4) KAJU
Kaju Hint fıstığı olarak da bilinen kaju fıstığı, en iyi bakır kaynaklarından biridir.
Bağışıklık sisteminin korunmasında etken olan selenyum mineralini içerir ve E vitamini ve flavonoidler bakımından da zengin olan kaju, bu sayede vücudu toksinlerden arındırabiliyor ve hasar alan hücrelerin iyileşme sürecine katkıda bulunuyor.
İçeriğindeki çinko, çocukların gelişimini destekleyip sindirim sistemi için faydalı olan asitler içermektedir.
İçeriğinde kalsiyum ve magnezyum bulunan kaju, bu mineraller sayesinde kemik ve kas sağlığını destekliyor.
İçeriğinde bulunan besin lifleri ve protein sayesinde kajunun kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu ve enerji verdiği bilinmektedir.
Protein ve besin lifi bakımından zengin olduğu için sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına katkıda bulunan kaju fıstığı içerdiği besin lifi ve protein sayesinde uzun süreli bir tokluk hissi sağlar.

5) YER FISTIĞI
Yer fıstığı alerjen bir besin olduğu için herkes için önerilmez. 
Eğer bu besine karşı alerji durumunuz varsa, tüketmekten kaçınmanızı hatırlatmak isteriz.
Bitki bazlı protein, lif ve birçok önemli vitamin ve mineral için mükemmel bir kaynak olan yer fıstığının faydaları saymakla bitmiyor. Çiğ, kavrulmuş, tuzlanmış, çikolata kaplı ve ezme gibi birçok biçimde tüketilebilen yer fıstığının sağlığa üç temel faydası bulunuyor: Kalp sağlığını desteklemek, sağlıklı bir kiloyu korumak, kan şekerini yönetmek. Fıstığın faydalarına geçmeden önce kısaca besin değerlerine bir göz atalım. Sağlıklı yağlar, protein ve lif içeren yer fıstığı, potasyum, fosfor, magnezyum ve B vitamini açısından da oldukça zengin. Kalorisi yüksek olmasına rağmen, karbonhidrat bakımından düşük olması fıstığın faydalarından.
Çiğ yer fıstığının faydaları, diğer çeşitlere göre oldukça fazladır. Optimal sağlık yararları için, antioksidanlar açısından daha zengin olan çiğ fıstıkları tercih edebilirsiniz. Fıstık ezmesi de sağlıklı bir beslenme profili ve çeşitli sağlık yararları sunan önemli bir seçimdir. Gün içerisinde sandviçlerinizde, atıştırmalıklarınızda kullanabileceğiniz fıstık ezmesi faydaları sayesinde sizi hem besler hem sağlıklı bir şekilde tok tutar. Ana öğünlerde ise yer fıstığı, salatalara veya yemeklere farklı bir tat katabilir.
Ayrıca kavrulmuş tuzlu fıstık da tercih edebilirsiniz. Çok fazla sodyum tüketmek yüksek tansiyon ve kalp hastalığı ile bağlantılı olduğundan, kavrulmuş fıstığın faydalarını maksimum şekilde elde etmek istiyorsanız, bu tuzlu çeşitleri ölçülü olarak yemeniz önerilir.
Şaşırtıcı bir şekilde kabuklu fıstık faydaları açısından oldukça zengin. Çünkü, fıstık kabukları antioksidanlar içerir. Antioksidanlar, vücudun hücrelerini serbest radikallerin zararlarından korumaya yardımcı olur.

6) ANTEP FISTIĞI
Antep fıstığının faydaları saymakla bitmeyecek türdendir. Sırayla bu faydalardan bahsedelim.
Kuruyemişler arasında Antep fıstığı fiyat açısından biraz daha lüks duran ve çok fazla yararı ile bilinen bir çeşittir.
Hem fiziksel hem de zihinsel gelişimde etkili olan Antep fıstığı büyüme çağındaki çocuklar tarafından tüketilmelidir.
Gün içinde belli oranlarda tüketildiğinde yararı görülebilir.
Günde 10-15 tane Antep fıstığı tüketimi vücudun günlük yağ isteğini karşılar ve B1 ve fosfor vitaminlerinin karşılanmasında yardımcı olur.
Antep fıstığının içindeki yağ kiloya değil enerjiye dönüştüğü için bilinenin aksine kilo aldırmaz.
Günlük yaşamda daha rahat zaman geçirebilmek ve hastalıkları daha rahat atlatabilmek için günlük tüketilmesi gereken bir üründür. Antep fıstığı faydası; bedenin ve zihnin güçlenmesinde etkilidir. Yorgunluğu azaltır, günlük 100 gram alındığında enerji kazandırır.
Farklı Vitaminler İçerir: E, C ve A vitaminlerinin içeriği düşük olsa da önemli bir miktarda B vitamini içermektedir. Düzenli olarak Antep fıstığı tüketildiğinde günlük B6 vitamini ihtiyacının %40’ı karşılanmış olur.
Antioksidan Kaynağıdır: Antep fıstığı içerdiği antioksidan oranı açısından yaşlılığa bağlı olarak görülen bazı hastalıklara yakalanma riskini de düşürmektedir.
Cilde Birçok Faydası Vardır: Cilt kuruluğunu gidererek, cildi nemlendirir.
E vitamini içermesi sayesinde güzel ve sağlıklı bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur. Cildi zararlı olan UV ışınlarına karşı korur. Yaşlanma karşıtı bir kuruyemiştir, içerdiği E vitamini sayesinde genç görünmeye yardımcı olur. Cildi yumuşatarak, ipeksi bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur. Parlak bir cilde sahip olabilmeyi sağlayan yağ asitlerini içerir.
Saçlarınızı Güçlendirir: Saçların çabuk uzamasına yardımcı olur. Saçları da güçlendirir. Saç tellerinin esnekliğini büyük oranda arttırır, aynı zamanda da nemlendirir. Kırılmış veya bölünmüş olan saç uçlarını onarır. İçerdiği biyotinler sayesinde saçların dökülmesinin azalmasına da yardımcı olur.

7) LEBLEBİ
Sevilen kuruyemiş çeşitlerinden biri olan leblebi lezzeti ile beğenileri kazandığı kadar sağladığı fayda ile de en çok tüketilen lezzetlerden biri. 
Leblebinin faydaları içerisinde barındırdığı vitamin ve minerallerden geliyor. Zengin içeriği ile binlerce yıldır farklı kültürlerde de ün salmış olan leblebi insan sağlığı açısından önemli besinler arasında yer alıyor. Birden farklı çeşitleri olsa da hangi leblebiyi tüketirsen tüket etkileri ve faydaları aynı. 
Leblebi, içerisinde yer alan proteinler açısından zengin bir besin kaynağı olarak biliniyor. Böylece kas yapısını destekleyerek vücut fonksiyonlarının düzenli bir şekilde çalışmasını yardımcı oluyor. Özellikle de vejetaryen ve vegan beslenme açısından önemli bir besin kaynağı olan leblebi protein alımının artmasını destekliyor.
Leblebi besin değeri açısından zengin bir içeriğe sahip olmasından dolayı gün içinde enerji sağlamaya da yardımcı oluyor. İçerisinde yer alan kompleks karbonhidratlar, enerji seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olurken tokluk hissiyatı da oluşturur. Bu yüzden diyetteyken, yoğun egzersizler yaptığın zaman enerjini kontrol altında tutabilmek için ideal bir besin kaynağı olarak yer alıyor. Sporcular tarafından da tüketimi sık olan leblebileri sen de beslenme programın içerisine dahil edebilirsin.
Genel vücut sağlığına olan etkilerinin yanında cilt üzerinde de olumlu sonuçları bulunan leblebi, sevilen ve fayda sağlayan besilerden biri. Genellikle kuruyemiş olarak tüketilen bu kesin kaynağı cilt üzerinde de pek çok avantajı bulunuyor. doğrudan tüketildiğinde hücre yenilenmesi sağlayan leblebi, toz haline getirilerek de cilt üzerinde kullanılabiliyor. Leblebi tozu maskeleri ile cildinin daha nemli ve parlak görünmesini sağlayabilirsin. Leke ve yaşlanma belirtilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan bu mucizevi besin kaynağı her derde deva. Sen de ister yiyerek isterse maske yaparak leblebinin tüm bu faydalarından yararlanabilirsin.
Sen de öğünlerine veya ara öğünlerine leblebi eklemek istiyorsan web sitemizden dilediğin leblebiyi seçebilir, sağlığını destekleyebilirsin.

8) KAYISI & GÜNKURUSU
Yaz aylarının sevilen meyveleri günkurusu ve kayısı güneş ışığında kurutularak kış aylarında da tüketilir. Sadece lezzeti değil besleyiciliğiyle de diyet listelerinin vazgeçilmezlerindendir.
Düşük kalorisiyle dikkat çeken kayısı ve günkurusu ara öğünlerde severek tüketilen bir lezzettir. Kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum bakımından zengin olan bu meyveler aynı zamanda A, B, C ve E vitaminlerini içerir. Lifli yapısıyla sindirim sistemine direkt etki eder ve yılın 4 mevsimi severek tüketebileceğiniz atıştırmalıklar olarak tüketilebileceği gibi çeşitli tatlıları da süsleyebilir.
Ayrıca çocuklar için kompostosunu da yapabileceğiniz günkurusu ve kayısının 7’den 70’e herkesin faydalanması gereken bir meyvedir. İçeriğine bakıldığında ilk dikkat çeken şey bol miktarda beta karoten içermesidir. Çünkü bu zengin içerik bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve rahatsızlıkların kolay atlatılmasında fazlasıyla önemlidir.
Herhangi bir işlem uygulanmayan, kimyasal madde karıştırılmayan ve tamamen güneş ışığından kurutulan bu lezzetli ürünler atıştırmalık olarak tüketilebilen ve kuru meyve kategorisinde ilk akla gelen atıştırmalıklardır.
Düzenli olarak tüketilen gün kurusunun faydaları listelenirse;
Kemik ve diş sağlığı açısından önemlidir.
Stresin azalmasına destek olur.
Konsantrasyonu kolaylaştırarak dağılan dikkatinizi toplar.
Hazımsızlık sorunlarına birebirdir.
Düzenli olarak tüketilen günkurusu kabızlık, şişkinlik gibi sorunların öne geçer.
Yaşlanma etkilerine karşı savaş açar ve cildin nemlendirilmesi, akne ve sivilcelerden arındırılması gibi büyük görevleri üstlenir.
Diyet esnasında sık yaşanan tatlı krizlerinde çok etkilidir.
Uzun süre tokluk hissi sağlar.

9) HURMA
Hurma, ramazan ayının olmazsa olmaz besinlerinden biridir.
Yüzyıllardır şifa kaynağı olarak bilinmektedir.
Hurma, insan vücudunun sağlıklı ve zinde kalabilmesi için hayati önem taşıyan 10’dan fazla element içermektedir.
Hurmalar, bağırsakta bir Vitamin A türü olan Retinal’e dönüşen 15,6 mg Beta-karoten içerir. Yakın zamanlarda yapılan bir araştırma Beta-karoten’in uzun süreli kullanımı hafıza kaybı gibi önleyici faydalar sağlayabileceğini ortaya koymuştur.
Kaliteli besin değerleri ile pek çok faydası bulunmaktadır.
Stres giderici, kan yapıcı ve mide güçlendirici özellikleri ile bilinir.
Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengindir.
Hurmanın çok fazla çeşidi bulunmasına rağmen en faydalı ve en lezzetli olarak ilk akla gelenlerden biri de Kudüs hurmasıdır.
Folik asit (B9 vitamini) ve protein açısından zengin bir çeşit meyve olan Kudüs hurması ağaçta yetişir.
Kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, demir ve sodyum minerallerini bolca içerir; öte yandan şeker oranı yüksek değildir. Çay ve kahvenin yanında atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.

9) GOJİBERRY (KURT ÜZÜMÜ)
Kırmızı renkli bir görüntüsü ve tatlı bir tadı olan gojiberry, son yıllarda sağlığa olan faydaları nedeniyle popüler hale gelmiştir. İçerisinde bulunan A vitamini, askorbik asit (C vitamini), sodyum, kalsiyum, demir gibi çeşitli vitamin ve mineraller sayesinde insan sağlığına birden fazla faydası vardır.
Gojiberry, diğer adıyla kurt üzümü veya kırmızı yaban mersini; Çin, Tibet ve Moğolistan gibi Asya ülkelerinde yetişen bir meyvedir. Bu küçük, kırmızı meyve, Lycium barbarum bitkisinden elde edilir. Tatlı ve hafif ekşi bir tadı olan bu meyve yüzlerce yıldır Çin’de tıbbi amaçlarla kullanılır. Son yıllarda Batı’da da sağlık faydaları nedeniyle tercih edilen ve popülerleşen meyvelerden biridir. Gojiberry, bazı vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir meyvedir.
İçeriğinde C vitamini, demir, çinko ve beta-karoten gibi besinler bulunur. Ayrıca, polisakkaritler ve antioksidanlar bakımından da zengindir. Yüksek antioksidan ve lif içeriğiyle dikkat çeken meyve, bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlayabilir.
Ek olarak göz sağlığı, beyin fonksiyonları ve cilt sağlığına da faydaları olduğu düşünülmektedir. Gojiberry, genellikle çiğ olarak tüketilir; ancak kurutulmuş, pişmiş veya toz hali de tercih edilir.
Kurutulmuş gojiberry: Kurutulmuş gojiberry, granolalara, yoğurtlara ve salatalara eklenebilir. Kurutulmuş olarak gojiberry, tatlılarda da kullanılabilir.
Çiğ olarak: Gojiberry isteğe göre çiğ olarak tüketilebilir.
Smoothielere ekleyerek: Gojiberry tatlı ve hafif ekşi tadı ile smoothielere eklenerek tüketilebilir.
Yulaflı karışımlara ekleyerek: Kahvaltılık yulaf, granola veya diğer karışımlara ekleyebilirsiniz.
Kuruyemiş karışımlarına ekleyerek: Gojiberry; fındık, badem, Kaju gibi kuruyemişlerle karıştırılarak tüketilebilir.
Çay olarak: Gojiberry çayı, kaynar suya atılarak demlenebilir ve tüketilebilir.
Yemeklere ekleyerek: Özellikle Asya mutfağındaki yemekler, Gojiberry kullanılarak tüketilebilir.
Gojiberry, tatlı bir aromaya sahip olduğundan, tatlı tariflerinde de kullanılabilir.
Ancak herhangi bir gıda gibi, gojiberry tüketmeden önce doktorunuza danışmanız önerilir. Ayrıca, tüketim miktarına dikkat edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

%20 İNDİRİM
%15 İNDİRİM
%5 İNDİRİM
10% İNDİRİM
PAS
%15 İNDİRİM
%5 İNDİRİM
PAS
%5 İNDİRİM
10% İNDİRİM
%15 İNDİRİM
PAS
İNDİRİM KAZANMAK İÇİN ŞANSINI DENE
Çarkı çevirip indirim fırsatı yakalamak için mail adresinizi girin
Kural: Her kullanıcı çarkı bir kez çevirebilir.
Yardıma ihtiyacınız mı var?